We wtorek - 15 października 2019 r. – uczniowie z kl. 2a ZSP w Jaroszowie wraz z wychowawczynią - Elżbietą Szczepanik i nauczycielką -  Joanną Pietras wybrali się do jaroszowskiej pizzerii, aby jeszcze bardziej uświetnić „Tydzień Włoski”, który odbywał się w szkole.

Celem wycieczki było poznanie historii pizzy oraz sposobu jej powstawania. Właściciel pizzerii - pan Andrzej Stark - bardzo życzliwie przyjął małych gości i odpowiedział na ich wszystkie pytania. Dzieci dowiedziały się, że tradycyjna pizza włoska powinna mieć trzy podstawowe składniki, które swoimi kolorami nawiązują do barw narodowych Włoch, czyli pomidory, mozzarella i bazylia. Dowiedziały się też, że istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być, m.in. wędliny, owoce morza, różne warzywa, ananasy i inne owoce. Punktem kulminacyjnym wycieczki była oczywiście degustacja włoskiego specjału. Dzieci próbowały pizzę w trzech odsłonach. Najbardziej smakowała im „Margheritta”, ale zjadły wszystkie kawałki z wielkim apetytem. Drugoklasiści byli bardzo zadowoleni z ciekawej i smacznej wycieczki.